
Europe produces 5 tons of waste per capita each year and exports a significant portion of it for other countries to handle. Can we reduce, reuse, and recycle our way out of this? New talk show episode premiers today.
Turistler yaşanmaz hale getirdikleri yerlerde hayatı nasıl deneyimliyorlar? Standart Zaman sohbet programının bugünkü bölümünde Mallorcalı bir aktivist, Orta Avrupalı bir mimar ve İngiliz bir pazarlama uzmanı ile aşırı turizmi tartışıyoruz.
Uluslararası seyahat birçok Avrupalı için bir statü sembolü ve yıllık bir beklenti haline geldi, ancak Avrupa’daki popüler şehirler bu kadar çok turisti karşılayamıyor gibi görünüyor.
Örneğin Venedik’in 55.000 kişilik bir nüfusu ve her yıl 20 milyon turist akını var – bunların çoğu kruvaziyer gemilerle geliyor ve orada sadece birkaç saat geçiriyor. Bu hızlı ziyaretler Venedik’in yerel ekonomisine çok az gelir ya da fayda sağlarken trafik, kamusal alanlar ve altyapı üzerinde büyük bir baskı yaratmaktadır.
Venedik, turizm dışında çok az iş fırsatı sunuyor ve konut fiyatları tavan yapmış durumda. Ev sahipleri, aile evleri ve düşük gelirli kiracılar olabilecek evleri kazançlı kısa süreli tatil konaklama yerlerine dönüştürüyor. Bu durum nüfusun azalmasına yol açıyor: kentin daimi sakinleri son 30 yılda 120.000’den 55.000’e düştü. Venice in Peril Başkanı Jonathan Keates’e göre, nüfus 40.000’in altına düşerse, Venedik artık yaşanabilir, canlı bir şehir olmayacak.
Amsterdam son yıllarda yılda 20 milyon turistle ‘Kuzeyin Venedik’i’ haline gelmiştir. Parti turizmi ünlü kırmızı ışık bölgesinde yoğunlaşmıştır ve birçok ziyaretçi alenen işeme, kusma, çöp atma, sarhoşluk ve gürültü gibi rahatsız edici davranışlarda bulunmaktadır. Bu yıkıcı parti turizmi, hükümetin özellikle 18-35 yaş arası İngiliz erkeklerin Amsterdam’dan uzak durmasını hedefleyen ve sarhoş bir erkeğin polis tarafından kelepçelenmesini, parmak izinin alınmasını ve sabıka fotoğrafının çekilmesini gösteren bir reklam hazırlamasına yol açtı.
Ancak bu sorunlar 19. yüzyıl İngiliz eşrafının büyük turlarının rotalarıyla sınırlı değil: Avrupa’daki ücret boşluğu kıta genelinde çılgınca farklı fiyatlar yaratıyor ve pek çok insan bir kez olsun zengin olduklarını hissetmek için daha ucuz ülkelere seyahat ediyor. Güney ve Doğu Avrupa ülkeleri bundan büyük gelir elde etse de, özellikle konut piyasaları, toplu taşıma ve kültürel yaşam söz konusu olduğunda yerel ekonomilerini de bozuyor.
Bu durum Prag ya da Budapeşte’de olduğu kadar, yerel halkın dengesiz ekonominin etkilerini protesto etmeye başladığı ve gelen turist sayısını sınırlamak istediği Mallorca ya da Barselona’da da geçerli. Bu haftanın konukları, yasaklardan düzenlemelere potansiyel ruh hallerini ve rejeneratif turizm kavramını tartışıyor.
Júlia Isern Mallorca’lı bir Avukat ve AB İklim Paktı Elçisi olup “Daha Az Turizm, Daha Çok Yaşam” platformunun sözcülüğünü yapmaktadır. Bu platform aşırı turizm konusunu başarılı bir şekilde kamusal söylemin ön saflarına taşımıştır.
Bálint Kádár Budapeşteli bir mimar, küratör ve şehircilik uzmanıdır. Viyana, Prag ve Budapeşte’nin yanı sıra Mallorca’da da olmak üzere onlarca yıldır kent turizmi üzerine araştırmalar yapmaktadır.
Alan Godsave son 25 yıldır Orta ve Doğu Avrupa’da yaşayan ve çalışan bir Londralıdır. İngiltere Chartered Institute of Marketing üyesidir ve Budapeşte’deki International Business School’da Program Direktörü olarak görev yapmaktadır.
Venedik ve Amsterdam‘da Overtourism üzerine Sorumlu Seyahat
Amsterdam genç İngiliz erkekleri hedef alan uzak dur reklam kampanyası başlattı
Published 17 October 2024
Original in English
First published by Eurozine / Display Europe
© Standard Time / Eurozine / Creative Commons
PDF/PRINTSubscribe to know what’s worth thinking about.
Europe produces 5 tons of waste per capita each year and exports a significant portion of it for other countries to handle. Can we reduce, reuse, and recycle our way out of this? New talk show episode premiers today.
The conglomerate publishing industry sets conservative parameters on what it considers will sell. Repeating a winning ‘trending’ formula is high up on its list. But blobby, multi-coloured book covers lining supermarket shelves aren’t the only result of industry homogenization – independent presses are negotiating gaps in the market, spearheading literary excellence.