Latest Articles


11.01.2017
Shalini Randeria, Anna Wójcik

Mobilizing law for solidarity

An interview with Shalini Randeria

Legal transnationalization takes place at different paces, setting human rights against trade and property protections, argues social anthropologist Shalini Randeria. The instrumentalization of solidarity by nascent ethno-nationalism must be resisted at the political not the legal level. [ more ]

10.01.2017
Ira Katznelson, Agnieszka Rosner

Solidarity after Machiavelli

31.12.2016
Camille Leprince, Lynn SK

Portraits of three women...

30.12.2016
Ilaria Morani

Street art, power and patronage

Eurozine Review


22.12.2016
Eurozine Review

The destruction of society

'Osteuropa' rages at the destruction of Russian society; 'Merkur' delves into the history of Eurasianism; 'Vikerkaar' is sanguine about the decline of universalism; 'New Eastern Europe' has divided opinions about borders; 'Ord&Bild' finds humanism at sea; 'Il Mulino' debates the difficulties of democracy in Italy and the West; 'Blätter' seeks responses to the whitelash; 'Mittelweg 36' historicizes pop and protest; 'Critique & Humanism' looks at Bulgarian youth cultures; 'Res Publica Nowa' considers labour; and 'Varlik' examines the origins of literary modernism in Turkey.

24.11.2016
Eurozine Review

The ordinary state of emergency

20.10.2016
Eurozine Review

The Lilliput syndrome

14.09.2016
Eurozine Review

The violent closet?

27.07.2016
Eurozine Review

Peak democracy?


http://www.eurozine.com/articles/2011-05-02-newsitem-en.html
http://mitpress.mit.edu/0262025248
http://www.eurozine.com/about/who-we-are/contact.html
http://www.eurozine.com/articles/2009-12-02-newsitem-en.html

My Eurozine


If you want to be kept up to date, you can subscribe to Eurozine's rss-newsfeed or our Newsletter.

Articles
Share |

Krig i Europa? Ikke længere umuligt

Mørke advarsler fra den polske finansminister om muligheden for krig i Europa, hvis krisen bliver dybere, er blevet mødt med skepsis. Men der er ingen grund til at være afslappet omkring, hvad aktuelle, nationalistiske tendenser kan medføre.

Da han talte til Europa-Parlamentet den 14. September i år, kom den polske finansminister Jan Vincent-Rostowski med denne alarmerende erklæring:

Vi skal redde Europa for enhver pris. Faren for en potentiel krig inden for de næste ti år [...] er et scenarie, vi bør overveje. Hvis euro-zonen skulle forsvinde, hvis den skulle eksplodere, så er der risiko for, at EU ikke kan overleve. Hvis EU ikke kan modstå dette chok, vil hele det europæiske projekt være i stor fare, hvilket vil føre til en situation, hvor vi inden for en årrække vil stå over for en anden stor fare.

Mange løftede øjenbrynene: en krig i Europa? Utænkeligt, især da det store flertal af europæere ikke var født, da den sidste store militær konfrontation skete. Sandt nok, i begyndelsen af 1990'erne gik Jugoslavien igennem et blodigt kollaps på vores dørtrin.

Men dengang virkede alting så fjernt, trods det faktum at disse ulykkelige steder kun var et par timers kørsel væk fra mange europæiske hovedstæder. Der er mange mulige argumenter mod ideen om, at en krig i Europa stadig kunne bryde ud. Men hvor gyldige er de midt i den storm, der har overtaget EU?

Den ene argument er, at "europæiske ledere ikke ville tillade det". Men hvilke ledere taler vi om? Det tyvende århundredes mest visionære? Bestemt ikke. Ikke alene vil et sammenbrud i det europæiske projekt frembringe en helt anden type leder, sammenbruddet ville faktisk være fremskyndet af dem. Vi kan allerede nu mærke deres tilstedeværelse på steder, der stadig er placeret i udkanten af de nationale politiske scener. Men de er stadig mere aktive og indflydelsesrige.

Den flamske nationalister, har for eksempel været i stand til at gøre dannelsen af en belgisk regering til en umulig ligning. Jobbik-aktivisterne i Ungarn, med deres irredentiske ideer, har stor indflydelse på vedtagelsen af en forfatning, der smager det nittende århundrede. De Sande Finner og de neoliberale slovaker i Friheds og Solidaritetspartiet (SaS), har, selvom de udgør mindretal, alligevel overtalt deres landes skrøbelige regeringer til at stille umulige betingelser for lån til Grækenland. For dem er den nationale stolthed vigtigere end at redde Europa.

I Frankrig, hvor Front National truer med at stjæle stemmer fra det regerende UMP, må sidstnævnte ty til en tåbelig retorik om rumænerne, som de præsenterer for deres nation som værende ansvarlig for alle mulige onder. Ligeledes har de hollandske højreorienterede skubbet regeringen i Haag i retning af en irrationel holdning imod optagelse af Rumænien og Bulgarien i Schengen-området.

Eksemplerne kunne blive ved. Politikere af denne art er kendetegnet ikke ved en kultur præget af kompromis, men af deres hævd, om at forsvare nationale interesser uanset omkostningerne og på, at de retter historiske uretfærdigheder, reelle eller indbildte. Hvad vil de gøre, når de er ved magten? Vil de skuffe deres vælgere, vise svaghed og forhandle? Eller vil de fortsætte til den bitre ende?

Et andet argument: "Der er ikke længere grund til en krig i Europa". Det er, hvad vi tror. Men integrationsprojektet og den økonomiske og sociale succes i Europa i de seneste årtier har blot dækket over gamle spændinger, der kan blusse op igen i krisetider. Forskellige ententer og hellige alliancer vil derefter dukker op, med de mindre og svagere stater, der sværmer omkring de større magter.

Efterhånden som det indre marked trækker sig tilbage i hukommelsen, vil den økonomiske underordning af små økonomier under de store begynde. En slags intern kolonialisme vil tage fat, hvor store virksomheder – nu åbenlyst – støttes af de større staters regeringer. En konkurrence om kommercielle privilegier vil skabe konflikter, der er utænkelige i dag. Lad os ikke glemme de lokale problemer heller: stigende spænding mellem wallonerne og flamlænderne, nyt momentum for baskiske, catalanske og korsikanske nationalistiske bevægelser eller fornyede konflikter mellem rumænere og ungarere eller mellem ungarere og slovakker. For ikke at nævne Balkan!

Integrationprojektets forsvinden vil føre til genopdagelsen af nationale projekter. Problemet på Balkan er, at hver nation (den være sig bulgarsk, rumænsk, græsk, albansk, makedonsk eller serbisk) ønsker at være "store". Men en stor nation forudsætter mindst én lille nabo. Og på den måde får tåbeligheden aldrig en ende.

Eller følgende argument: "EU-borgerne er ikke i humør til krig mere". Hvorfor skulle nutidens europæiske borgere ønske at dø i en grøft i stedet for at nyde det bedste sted at leve i verden, med dets generøse lønninger, lange ferier, sociale ydelser, god mad, dejlige byer og landskaber? Hvorfor skulle de følge formaninger af ledere, som ikke hænger rigtig i hovedet?

Dette ville være sandt, hvis det ikke var for den vold, vi har set bryde ud i de store byer i Europa. Hvem deltog? Medlemmer af en ny generation med ringe adgang til midaldrende middelklasse-europæeres livsstil. Unge berøves muligheden for at finde et arbejde, der ville tillade dem at have et anstændigt liv. Andengenerations-indvandrere, der ikke har været integreret og oplever en identitetskrise. Og alle mulige andre oprørere uden en årsag.

Mange ville deltage i en rigtig krig, hvis skrupelløse ledere for første gang i deres liv tilbød dem et formål. Muligheden for en "bedre og mere retfærdig verden" ville blive viftet foran deres øjne, de ville blive beruset af nationalistiske slogans eller, mere enkelt, forledt til at tro, at de kunne røve og voldtage uden at lide konsekvenserne senere. I sidste ende var disse alle ingredienserne i den jugoslaviske drama.

Disse ting er bestemt ikke sandsynligvis i dag. Men de er mulige. Lad os huske et gammelt ordsprog: vær forsigtig med, hvad du ønsker, fordi det kan blive til virkelighed!

 Published 2012-02-03


Original in Romanian
First published in Dilema veche 397 (2011) (Romanian version); Eurozine (English version); Atlas (Danish version)

© Ovidiu Nahoi / Dilema veche
© Eurozine
 

Focal points     click for more

Debating solidarity in Europe

http://www.eurozine.com/comp/focalpoints/solidarity.html
In the aftermath of the 2008 financial crisis, questions of inequality and solidarity have become intertwined. Over the past year, however, questions of solidarity have also been central in connection to the treatment of refugees and migrants. [more]

Ukraine: Beyond conflict stories

http://www.eurozine.com/comp/focalpoints/ukraine_beyond_conflict4.html
Follow the critical, informed and nuanced voices that counter the dominant discourse of crisis concerning Ukraine. A media exchange project linking Ukrainian independent media with "alternative" media in Germany, France, Spain, Italy and Greece. [more]

Russia in global dialogue

http://www.eurozine.com/comp/focalpoints/eurocrisis.html
In the two decades after the end of the Cold War, intellectual interaction between Russia and Europe has intensified. It has not, however, prompted a common conversation. The focal point "Russia in global dialogue" seeks to fuel debate on democracy, society and the legacy of empire. [more]

Ukraine in European dialogue

http://www.eurozine.com/comp/focalpoints/ukrainedialogue.html
Post-revolutionary Ukrainian society displays a unique mix of hope, enthusiasm, social creativity, collective trauma of war, radicalism and disillusionment. Two years after the country's uprising, the focal point "Ukraine in European dialogue" takes stock. [more]

Culture and the commons

http://www.eurozine.com/comp/focalpoints/culturecommons.html
Across Europe, citizens are engaging in new forms of cultural cooperation while developing alternative and participatory democratic practices. The commons is where cultural and social activists meet a broader public to create new ways of living together. [more]

2016 Jean Améry Prize collection

http://www.eurozine.com/comp/focalpoints/jeanameryprize2016.html
To coincide with the awarding of the 2016 Jean Améry Prize for European essay writing, Eurozine publishes essays by authors nominated for the prize, including by a representative selection of Eurozine partner journals. [more]

The politics of privacy

http://www.eurozine.com/comp/focalpoints/privacy.html
The Snowden leaks and the ensuing NSA scandal made the whole world debate privacy and data protection. Now the discussion has entered a new phase - and it's all about policy. A focal point on the politics of privacy: claiming a European value. [more]

Beyond Fortress Europe

http://www.eurozine.com/comp/focalpoints/lawborder.html
The fate of migrants attempting to enter Fortress Europe has triggered a new European debate on laws, borders and human rights. A focal point featuring reportage alongside articles on policy and memory. With contributions by Fabrizio Gatti, Seyla Benhabib and Alessandro Leogrande. [more]

Vacancies at Eurozine     click for more

Eurozine is seeking an Online Editor and Social Media Manager for its office in Vienna.

Preferred starting date: February 2017.
Applications deadline: 31 January 2017.

Conferences     click for more

Eurozine emerged from an informal network dating back to 1983. Since then, European cultural magazines have met annually in European cities to exchange ideas and experiences. Around 100 journals from almost every European country are now regularly involved in these meetings.
Mobilizing for the Commons
The 27th European Meeting of Cultural Journals
Gdańsk, 4-6 November 2016

http://www.eurozine.com/comp/gdansk2016_official.html
The Eurozine conference 2016 in Gdańsk framed the general topic of solidarity with a focus on mobilizing for the commons. The event took place in the European Solidarity Centre in Gdańsk and thus linked contemporary debate to the history of a broad, non-violent, anti-communist social movement which has started in the city's shipyard in 1980. [more]

Support Eurozine     click for more

If you appreciate Eurozine's work and would like to support our contribution to the establishment of a European public sphere, see information about making a donation.

Eurozine BLOG

On the Eurozine BLOG, editors and Eurozine contributors comment on current affairs and events. What's behind the headlines in the world of European intellectual journals?
Eurozine
In memoriam: Ales Debeljak (1961-2016)

http://www.eurozine.com/blog/in-memoriam-ales-debeljak-1961-2016/
On 28 January 2016, Ales Debeljak died in a car crash in Slovenia. He will be much missed as an agile and compelling essayist, a formidable public speaker and a charming personality. [more]

Time to Talk     click for more

Time to Talk, a network of European Houses of Debate, has partnered up with Eurozine to launch an online platform. Here you can watch video highlights from all TTT events, anytime, anywhere.
Neda Deneva, Constantina Kouneva, Irina Nedeva and Yavor Siderov
Does migration intensify distrust in institutions?

http://www.eurozine.com/timetotalk/does-migration-intensify-distrust-in-institutions/
How do migration and institutional mistrust relate to one another? As a new wave of populism feeds on and promotes fears of migration, aggrandising itself through the distrust it sows, The Red House hosts a timely debate with a view to untangling the key issues. [more]

Editor's choice     click for more

Jürgen Habermas, Michaël Foessel
Critique and communication: Philosophy's missions

http://www.eurozine.com/articles/2015-10-16-habermas-en.html
Decades after first encountering Anglo-Saxon perspectives on democracy in occupied postwar Germany, Jürgen Habermas still stands by his commitment to a critical social theory that advances the cause of human emancipation. This follows a lifetime of philosophical dialogue. [more]

Literature     click for more

Karl Ove Knausgård
Out to where storytelling does not reach

http://www.eurozine.com/articles/2014-04-03-knausgard-en.html
To write is to write one's way through the preconceived and into the world on the other side, to see the world as children can, as fantastic or terrifying, but always rich and wide-open. Karl Ove Knausgård on creating literature. [more]

Jonathan Bousfield
Growing up in Kundera's Central Europe

http://www.eurozine.com/articles/2013-08-16-kuisz-en.html
Jonathan Bousfield talks to three award-winning novelists who spent their formative years in a Central Europe that Milan Kundera once described as the kidnapped West. It transpires that small nations may still be the bearers of important truths. [more]

Literary perspectives
The re-transnationalization of literary criticism

http://www.eurozine.com/comp/literaryperspectives.html
Eurozine's series of essays aims to provide an overview of diverse literary landscapes in Europe. Covered so far: Croatia, Sweden, Austria, Estonia, Ukraine, Northern Ireland, Slovenia, the Netherlands and Hungary. [more]

Debate series     click for more

Europe talks to Europe

http://www.eurozine.com/comp/europetalkstoeurope.html
Nationalism in Belgium might be different from nationalism in Ukraine, but if we want to understand the current European crisis and how to overcome it we need to take both into account. The debate series "Europe talks to Europe" is an attempt to turn European intellectual debate into a two-way street. [more]

Multimedia     click for more

http://www.eurozine.com/comp/multimedia.html
Multimedia section including videos of past Eurozine conferences in Vilnius (2009) and Sibiu (2007). [more]


powered by publick.net